București
BILETE ONLINE

 

GALA COMEDIEI ROMÂNEȘTI A ÎNCHEIAT CEA DE-A XVI-A EDIȚIE

A FESTIVALULUI COMEDIEI ROMÂNEȘTI festCO 2018

 

Duminică 27 mai, la Teatrul de Comedie din București s-a încheiat cea de-a XVI-a ediție a Festivalului Comediei Românești - festCO 2018.
Selecționerul festCO 2018 a fost Maria Zărnescu, iar juriul format din Aura Corbeanu (manager cultural), Ileana Lucaciu (critic de teatru), Florina Cercel (actriță), Felix Alexa (regizor), Vladimir Turturica (scenograf) a acordat următoarele premii:
Premiul pentru cel mai bun spectacol a fost câștigat de BREAKING NEWS după Ultima oră de Mihail Sebastian, adaptare și regie de Mircea Cornișteanu -  producție a Teatrului de Comedie.
Câștigătorul premiului la categoria cea mai bună regie este Mircea Cornișteanu pentru regia spectacolului Breaking News.
Premiul pentru cea mai bună scenografie a fost câștigat de Adrian Damian (decor) și Andrada Chiriac (costume) pentru spectacolul Jurnalul lui Robinson Crusoe după Gellu Naum, regia Mihai Mănuțiu, producție a Teatrului Odeon.
Cel mai bun actor în rol principal a fost desemnat  George Mihăiță pentru rolul Grigore Bucșan din spectacolul Breaking News.
Cea mai bună actriță în rol principal a fost desemnată Carmen Tănase pentru rolul din spectacolul Și negru și alb și gri text și regie Mimi Brănescu, producție a Teatrului Metropolis.
Premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar i-a revenit lui Eugen Racoți pentru rolul Agopian din spectacolul Breaking News.
Premiul pentru cea mai bună actriță în rol secundar i-a fost acordat Nataliei Călin pentru rolul din spectacolul Și negru și alb și gri text și regie Mimi Brănescu, producție a Teatrului Metropolis.
Premiul special al juriului a fost înmânat regizorului Cristian Ban și echipei spectacolului Orașul nostru de la Teatrul Clasic „Ioan Slavici”, Arad.
Premiul de excelență a fost acordat pentru o carieră extraordinară actriței Maia Morgenstern.
O noutate a Galei Comediei Românești 2018 a fost acordarea distincției AMBASADOR festCO regizorului polonez Grzegorz Jarzyna, invitatul special al acestei ediții în cadrul secțiunii FOCUS POLONIA.

Tot în cadrul Galei au fost decernate premiile pentru Concursul de Comedie Românească, ediția a XII-a. Juriul format din Adrian Lusting (dramaturg), Ioan Cristescu (scriitor și critic literar), Lucia Verona (dramaturg)  a acordat următoarele premii:
Premiul I – Ștefan Caraman, Se tot pot scrie povești de dragoste
Premiul al II-lea – Crista Bilciu, 99 de motive să mergi cu trenul

 

Juriul concursului Comedia ține la TINEri ediția a IX-a,  alcătuit din Doina Papp (critic de teatru), Eugen Gyemant (regizor), Cosmin Ardeleanu (scenograf) a declarat câștigător proiectul Silviei Roman, Masa puterilor noastre de Petre Barbu.
Amfitrionii Galei festCO au fost Dorina Chiriac, Dan Rădulescu, Lucian Ionescu, iar premiile au fost înmânate de Andrei Șerban (regizor), Grzegorz Jarzyna (regizor), George Mihăiță (actor), Tomnița Florescu (Viceprimarul Municipiului București), Felix Alexa (regizor), Iuliana Vîlsan (scenograf), Adam Woronowicz (actor), Charlotte Zhao Mengxiao (reprezentant Festivalul de Teatrul din Beijing), Adrian Lustig (dramaturg), Ioan Cristescu (critic literar, Directorul Muzeului Național al Literaturii Române), Vlad Cristache (regizor) și Anca Dumitra (actriță).
Gala festCO a fost precedată de spectacolul invitat în secțiunea FOCUS Polonia,  Între noi e totul bine/Między nami dobrze jestde  Dorota Masłowska,  regia Grzegorz Jarzyna, una dintre cele mai apreciate producții ale companiei poloneze TR Warszawa.

 


CONTACT:
Teatrul de Comedie

Mail: teatrul@comedie.ro
Sala Radu Beligan, Sala Studio: Strada Sf.Dumitru, nr.2, sector 3, București
Sala Nouă: Strada Sf.Vineri, nr.11, sector 3, București
Casa de bilete
Strada Sf.Dumitru nr.2
Telefon: 021 315 91 37