București
BILETE ONLINE

FOCUS POLONIA


  ÎNTRE NOI E TOTUL BINE
de Dorota Masłowska
regia Grzegorz Jarzyna
producție a TR Warszawa

duminică 27 mai, ora 18.30, la Teatrul de Comedie, Sala „Radu Beligan”


Între noi e totul bine este unul dintre cele mai importante spectacole ale TR Warszawa, apreciat de public, elogiat de criticii de specialitate și premiat la multe festivaluri din lume. Spectacolul regizat de Grzegorz Jarzyna, unul dintre cei mai importanți directori de scenă polonezi, are la bază textul piesei Dorotei Masłowska – nominalizată la Premiul NIKE pentru Literatură.
Un portret vesel și, în același timp, emoționant al unei societăți poloneze divizate, copleșită de povara unei istorii traumatizante, sfâșiată între mândria națională și un sentiment cumplit de rușine. Cu o nebună inventivitate a limbajului și a umorului mușcător, Dorota Masłowska portretizează Polonia modernă, în care nou-veniții, pseudo-artizani și celebrități media, se întâlnesc cu tinerii dezamăgiți și cu oamenii din clasa muncitoare care trăiesc în pragul sărăciei. O încercare de a rămâne la suprafață dinaintea unui amestec toxic de comercializare, naționalism catolic și trecut tragic idealizat.


  DIALOGURI festCO
invitat Grzegorz Jarzyna
moderator Octavian Saiu

duminică 27 mai, ora 17.00, la Teatrul de Comedie, Sala Studio
Intrare liberă


GRZEGORZ JARZYNA, născut în anul 1968, în Chorzów, este unul dintre cei mai cunoscuți regizori de teatru polonezi. Activitatea sa a reprezentat o cotitură majoră în teatrul polonez. A absolvit Facultatea de Filosofie, din cadrul Universității din Cracovia, și Academia de Teatru „Ludwik Solski” din Cracovia, unde a studiat regia. În 1998, a devenit directorul artistic al TR Warszawa (fostul Teatr Rozmaitości), unul dintre cele mai inovatoare teatre din Polonia, iar în perioada 2006-2013 a fost directorul general al acestei instituții.


  Spectacole-lectură pe texte contemporane poloneze, în regia lui Chris Simion-Mercurian

UN CUPLU DE ROMÂNI AMĂRÂŢI, VORBITORI DE POLONĂ
de Dorota Masłowska
duminică 20 mai, ora 20.00, la Teatrul de Comedie, Sala „Radu Beligan”

AMAZONIA de Michał Walczak
marți 22 mai, ora 20.00, la Teatrul de Comedie, Sala Studio

DOAGA de Małgorzata Sikorska-Miszczuk
sâmbătă 26 mai, ora 12.00, la Teatrul de Comedie, Sala Studio

Intrarea este liberă la cele 3 spectacole-lectură.


    Expoziție de afișe poloneze

Recunoscută internațional, școala poloneză de afiș reprezintă o tradiție unică. În ea se reflectă două universuri complementare: pe de o parte, cel al artelor vizuale, pe de altă parte, cel al teatralității. La festCO vom celebra acest tezaur cultural printr-o expoziție dedicată unor titluri de comedie din dramaturgia poloneză contemporană.

Vernisaj expoziție de afișe poloneze
Luni 21 mai, ora 17.30, la Teatrul de Comedie, foaier
Intrare liberă


  Proiecție de film RĂZBUNAREA / ZEMSTA
Luni 21 mai, ora 19.30, la Teatrul de Comedie, Sala Studio
Intrare liberă

Răzbunare / Zemsta (2002)
Cu: Roman Polański (Papkin), Janusz Gajos (Paharnicul), Andrzej Seweryn (Notarul), Katarzyna Figura (Hanna), Daniel Olbrychski (Dyndalski), Agata Buzek (Klara), Rafał Królikowski (Wacław, Lech Dyblik (Śmigalski), Cezary Żak (Perełka)

Regia: Andrzej Wajda
Scenariul: Andrzej Wajda, adaptare a comediei în patru acte Răzbunare de Aleksander Fredro, imaginea: Paweł Edelman, muzica: Wojciech Kilar

O zi de iarnă într-un castel din Polonia, jumătate deținut de un notar fatalist, jumătate, de nepoata temperamentală a unui bătrân oștean. Bătrânul oștean, Paharnicul Maciej Raptusiewicz, și notarul sunt dușmani de moarte. Aceasta stare de conflict se opune iubirii dintre nepoata oșteanului, Klara, și fiul notarului, Wacław. În acea zi, Paharnicul îl roagă pe un curtean fanfaron, Papkin, să ceară pentru el mâna văduvei Hanna. Papkin reușește s-o obțină, iar nunta este fixată pentru a doua zi. Însă notarul are de gând să-l căsătoreasă pe Wacław cu văduva, pentru a dejuca planurile Paharnicului. Numai că acesta află și se gândește să i-o plătească notarului. În ce fel, rămâne de văzut. Mai cu seamă atunci când soarta este extrem de capricioasă.


CONTACT:
Teatrul de Comedie

Mail: teatrul@comedie.ro
Sala Radu Beligan, Sala Studio: Strada Sf.Dumitru, nr.2, sector 3, București
Sala Nouă: Strada Sf.Vineri, nr.11, sector 3, București
Casa de bilete
Strada Sf.Dumitru nr.2
Telefon: 021 315 91 37